Kocioł zasypowy na drewno PROSAT DS BIO 9 kW
Kocioł PROSAT DS BIO to nowa generacja kotłów z ręcznym załadunkiem paliwa o nowoczesnej konstrukcji, przystosowany jest do spalania paliw stałych: polana drzewa liściastego, który jest kotłem zgazowującym. Kocioł posiada budowę, która ma wyszczególnione dwie osobne komory. W jednej komorze zachodzi proces odgazowania paliwa natomiast w drugiej komorze ceramicznej następuje proces spalanie gazów. Posiada dużą komorę załadowczą, która zapowiada zawieszaniu się opału, palnik metalowo-ceramiczny oraz wymiennik o pionowym układzie kanałów spalinowych, w których zamontowane są zawirowywacze spalin. Wyposażony jest również w przełącznik ciągu ułatwiający rozpalanie (krótki obieg spalin). Do komory spalania i dyszy ceramicznej doprowadzone jest powietrze z możliwością regulacji zarówno powietrza pierwotnego oraz wtórnego. W palniku znajduje się przegroda metalowa z doprowadzonym powietrzem wtórnym. Powietrze to odpowiada za dostarczenie tlenu do spalania w ceramicznym palniku wirowym.
Istnieje możliwość zamontowania kotła w układzie otwarty jak i zamkniętym po zamontowaniu odpowiednich zabezpieeczeń opisanych w instrukcji.
Budowa kotła:
- Mufa miarkownika ciągu
- Izolacja termiczna
- Króciec zasilania
- Wizjer płomienia
- Dźwignia klapy skrótu spalin
- Drzwiczki wyczystne
- Czopuch
- Drzwiczki zasypowe
- Drzwiczki obsługowe
- Drzwiczki popielnikowe
- Przepustnica drzwiczek dolnych
- Komora zasypowa
- Ceramiczny palnik wirowy
- Ruszt żeliwny paleniska
- Komora popielnikowa
- Przepustnica powietrza wtórnego przegrody stalowej
- Przepustnica powietrza wtórnego palnika ceramicznego
- Wyczystka dolna
- Króciec powrotu
- Zawirowywacz powietrza
Korpus kotła wykonany jest z stali o grubości 4 i 6 mm. Składa się z części popielnikowej, paleniskowej i konwekcyjnej.
Część popielnikowa znajduje się na dole kotła (pod rusztem) i stanowi komorę, w której gromadzi się popiół, wyposażony jest w szufladę, która ułatwia usuwanie popiołu wyjmując ją przez drzwiczki popielnikowe. W drzwiczkach tych zamontowana jest klapa powietrzna służąca do regulacji dopływu powietrza podstawowego do komory spalania.
Część paleniskowa od dołu ograniczona jest żeliwnym rusztem, na którym odbywa się proces spalania paliwa (zagazowywania). W tylnej części komory paleniskowej (spalania) umieszczona jest palnik ceramiczny składająca się z kilku kształtek ceramicznych. Elementy te mogą wymagać okresowej wymiany ze względu na duże obciążenie cieplne. Część paleniskowa zamykana jest drzwiczkami obsługowymi (zasypowymi) przez które następuje ręczny zasyp paliwa. W drzwiczkach zasypowych umieszczony jest otwór kontrolny ciągu kominowego.
Część konwekcyjna stanowi układ pionowych kanałów wodnych położonych na przemian z kanałami spalinowymi. W ostatnim kanale spalinowych umieszczone są zawirowywacze, które powodują zawirowanie przepływu spalin uzyskując ich wyhamowanie i intensyfikację wymiany ciepła. Kanał ten połączony jest z czopuchem który jest łącznikiem kotła z instalacją kominową. W górnej części konwekcyjnej znajdują drzwiczki wyczystne służące do do usuwania osadów sadzy.
Kocioł posiada gwintowane króćce: zasilania, powrotu i spustowy. W górnej części kotła umieszczono króćce wody zasilającej, a na dole z tyłu lub boku kotła króćce wody powrotnej i spustowy.
Izolacja termiczna wykonana jest z wełny mineralnej umieszczonej w kasetach z blach stalowych, lub obustronnie malowanych farbą proszkową. Izolacja zapobiega utracie ciepła i zapewnia bezpieczną temperaturę powierzchni zewnętrznej. Wszystkie drzwiczki są izolowane cieplnie płytami ceramicznymi, a miejsce styku drzwiczek z korpusem sznurem ceramicznym.
Dane Techniczne
Dane | J.m. | DS BIO 9 | DS BIO 15 | DS BIO 20 |
Nominalna moc cieplna | [kW] | 9 | 15 | 20 |
Stałopalność | [h] | 5 | ||
Powierzchnia grzewcza kotła | [m2] | 1,5 | 1,9 | 2,4 |
Pojemność wodna kotła | [L] | 63 | 70 | 80 |
Orientacyjna wielkość ogrzewanej powierzchni | [m2] | 120 | 160 | 220 |
Klasa kotła wg.PN-EN 303-5:2012 | [-] | ekoprojekt | ||
Sprawność | [%] | 89 | ||
Pojemność komory zasypowej | [kg] | 14 | 20 | 25 |
Max temperatura zasilania | [°C] | 85 | ||
Min temperatura zasilania | [°C] | 55 | ||
Średnia temperatura spalin | [°C] | 145 | ||
Max temp. wody zasilającej zbiornik buforowy | [°C] | 85 | ||
Max. dopuszczalne ciśnienie robocze | [MPa] | 0,2 | ||
Ciśnienie próbne | [MPa] | 0,35 | ||
Wymagany ciąg spalin | [mbar] | 0,2 | 0,25 | |
Sugerowana pojemność zbiornika buforowego | [L] | 450 | 700 | 1000 |
Przekrój komina min. | [cm2] | 250 | 400 | |
Minimalna wysokość komina | [m] | 6 | ||
Średnica czopucha | [mm] | 160 | ||
Masa kotła | [kg] | 270 | 330 | 370 |
Średnica króćca zasilnia i powrotu | [cal] | 1 | 1 1/2 | |
Średnica króćca spustowego | [cal] | 3/4" | ||
Emisja hałasu | [dB] | <30 | ||
Wysokość | [mm] | 940 | 1050 | |
Szerokość | [mm] | 480 | 550 | |
Głębokość | [mm] | 800 | 870 |
Parametry
Moc cieplna | 9 kW |
Waga | 270 kg |
Ecodesign (Ekoprojekt) | + |
Klasa kotła (303-5:2012) | 5 |
Pojemność wodna | 63 L |
Wysokość | 940 mm |
Szerokość | 480 mm |
Głębokość | 800 mm |
Zalecana minimalna objętość zbiorników akumulacyjnych przez producenta | 450 L |
Jak wygodnie kupić na raty w sklepie Kotly.com.pl:
- wystarczy przelew 1 zł i skany Twoich dokumentów – jeśli masz konto bankowe, internetowe, lub
- umowę, do podpisu dostarczy Ci kurier i odbierze od Ciebie kopie dokumentów.
Na pytania odnośnie rat internetowych odpowie doradca Credit Agricole:
telefon: 801 33 00 33 lub +48 71 35 49 553 (z zagranicy i komórek).
Koszt według stawek operatora.
Możesz również skontaktować się z Nami:
telefon: 32 419 01 20
e-mail:
Pracujemy od poniedziałku do piątku od 7:00 do 18:00 oraz w sobotę od 7:00 do 14:00.
Przydatne linki:
- Warunki udzielania kredytu na zakup towarów/usług Credit Agricole Bank Polska S.A.
Informacja o kredycie:
PROSAT FOJCIK SPÓŁKA JAWNA oświadcza, iż na podstawie zawartych umów z Credit Agricole Bank Polska S.A. jest upoważniony do wykonywania czynności prawnych związanych z zawarciem/zmianą umów kredytu na zakup towarów i usług.
Opinie
ℹ️ Wyświetlane opinie są moderowane. Nie weryfikujemy, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.